LEK & LÄR

Lek och lär för en bättre värld

med läromedel som uppmuntrar barnens fantasi.

Den pedagogiska leken är av stor vikt och betydelse för individen och gruppens utveckling. Spaltmeter av utredningsmaterial från 1850 och framåt befäster detta. Vi borde ta leken lite mer på allvar. ​Alla är en del av ett sammanhang större än oss själva. Leken lär oss grundläggande reglar för samverkan. Här utvecklas färdigheter som tanke och språk och sociala aspekter. Utan lek blir det pannkaka av allting. En värld utan lek skulle vara som ett bibliotek utan böcker eller som att rita en skinkmacka då man är hungrig.

 

Ur ett akademiskt vuxenperspektiv finns olika syften med leken. På förskolan blir det ett naturligt inslag att utforska och förstå sin omvärld. Pedagogerna kan tillsammans med barnen uppmärksamma hur barn resonerar och tänker och tillsammans med de små människorna reflektera och kommunicera kring olika ämnen och förklaringsmodeller. På lekterapier blir leken en bearbetning av upplevda händelser som kan bidra till en god läkande process. Humor och skratt och den egna fantasin är fundamentalt. ​

 

Min Gudson är en tvärhand hög och har begåvats med enorm fantasi och lust. Denna entusiasms brukar försvinna i vuxen ålder och med den en massa möjligheter och härligheter. Det är synd. Det är nämligen i gränslandet mellan fantasi och verklighet som magin sker. Så sent som förra veckan ville han att vi skulle göra en dinosauriefälla av en flyttlåda och som bete skulle vi bestämt ha grannens lönnfeta hankatt. Själv blir jag alltid lika förvånad att vi som kallar oss mogna och ansvarsfulla vuxna är både trötta och till stor del oförmögna att ta del av denna lekfulla värld.

 

Som liten skapade jag en fantasivärld under svåra omständigheter. Om dessa små fingerdockor bara kan hjälpa en enda person att leka mer är det gott nog och mycket vunnet. Det lekande barnet ska bejakas. Innerst inne i oss alla bor en McGuywer. Ni vet han som kan göra ett kärnkraftverk av en tandpetare och en kvarts Västerbottensost. Han började förmodligen sin karriär med en handfull fingerdockor någonstans långt bortom Andernas snöklädda högplatåer.