OM OSS

Handstickade fingerdockor för en bättre värld.

Ett projekt drivet med entusiasm och omsorg.

OM DOCKORNA
LÄS MER

Textil och tyger från Peru är en lång tradition som dateras till före Columbus tid. Konsten och färdigheten att använda sig av tre stickor är en del av Perus kulturella arv som Quecha folket stolt visar upp.  I traditioner har denna form av stickning förts vidare bland kvinnor i Andernas högplatåer. I modern tid har mindre kollektiv av sömmerskor och stickerskor utvecklats för att förbättra livskvalitén och ge möjlighet till självförsörjning.  

Dessa fingerdockor är stickade i regionen kring Puno av AMARU kollektivet. De små fantastiska textilskådespelarna är helt gjorda för hand och tekniken med tre stickor används till största delen för att sedan avsluta detaljerna med crochet och synålar. Materialet består av ull och akryl som inte är allergiframkallande. Dockorna fylls slutligen med napa (råbomull). Materialet står under strikta rekommendationer och förhållningsregler från Perus textilindustri. De innehåller inga kemikalier och kan riskfritt hanteras av barn. När ni köper fingerdockor hjälper ni kvinnor och barn till en bättre levnadsstandard. 

OM DOCKORNA

MATTIAS & RUDY
LÄS MER

Jag heter Mattias och gör sådant som är roligt. Någonting annat vore naturligtvis otänkbart. Senaste 20 åren har det varit mestadels handlat om att vara reseguide och produktutveckling samt gå ut med grannens hund och hitta på hyss. Efter ett par decenier i exil har jag flyttat tillbaka till Björkarnas stad. Jag tycker det är spännande med design och annorlunda lösningar. Lägg därtill vinnare av en rad idétävlingar samt skidåkning så hamnar vi i stormens öga. Fingerdockor är ett härligt projekt.

Rudy Chalco Bustinza är min gode vän och kollega. Vi träffade varandra i den Heliga Dalen då vi båda arbetade där. Han tillhör de ursprungliga Quechua folket och har år efter år tillhört de främsta guiderna i Peru. Idag bor han med sin fru och två barn i utkanten av INCA staden Cousco. Han har en mycket ödmjuk inställning till sin omgivning och jag är sannerligen glad att kalla honom vän.

MATTIAS & RUDY